ربات انسان نما

ربات انسان نما چیست ؟

در این مقاله قصد داریم شما را با ربات انسان نما آشنا کنیم. یکی از موضوعاتی که در سال های اخیر توجه رسانه ها و مردم را به خود جلب کرده است، پیشرفت بشر در ساخت ربات هایی بوده که به انسان شباهت دارند. ربات های انسان نما، تعریفی از ربات هایی است که از نظر ظاهری مانند انسان ها ساخته شده اند و برخی از فعالیت های یک انسان معمولی را می توانند به انجام برسانند. در ادامه با ویژگی ربات انسان نما آشنا خواهیم شد.

ویژگی ربات انسان نما چیست؟

ساخت یک ربات مانند انسان برای محققان، موضوعی مورد توجه بوده و موفقیت در این امر باعث تاثیر آن بر طرز زندگی نسل بشر در آینده خواهد شد و همچنین تحقق رساندن این امر به هیچ وجه کار آسانی نبوده و در زمینه های علمی مختلف (مانند مکانیک و هوش مصنوعی) محققان را به چالش می کشاند. ظاهر تمامی ربات های انسان نما به صورت کلی در دو سر، دو پا و یک کله خلاصه می شود  و همچنین برخی از آن ها دارای صورت، چشم و دهان می باشند. در این مقاله به ویژگی و تاریخچه ربات های انسان نما پرداخته و سپس علل ساخت و استفاده از آن ها را برای شما توضیح خواهیم داد.

ویژگی ربات انسان نما چیست؟

تاریخچه ساخت ربات های انسان نما

تحقیقات و فعالیت های انجام شده در این زمینه، در صنعت و دانشگاه های معتبر قابل انجام است. اولین ربات در دهه 70 میلادی توسط ژاپنی ها ساخته شد که از قابلیت های آن می توان به تقلید برخی حالت های چهره انسان و مکالمه به زبان ژاپنی اشاره نمود. ساخت ربات های دو پا از دهه 80 میلادی شروع شده است. در اواخر دهه 90 انقلابی در زمینه ساخت ربات های انسان نما توسط شرکت هوندا شروع شد. شرکت هوندا با عرضه ربات های دو پای خود، این صنعت را به مدت ده سال به جلو رانده و به الگویی در ساخت و طراحی ربات ها، تبدیل شده است.

نمونه های زیادی از دستگاه های خودکار در تاریخ وجود دارد که برخی در اثر گذر زمان از بین رفته اند. لئوناردو داوینچی طرح هایی برای یک شوالیه مکانیکی رسم نمود که از نظر تئوری می توانست سر خود را حرکت دهد و همچنین سایر عملکردهای انسانی را انجام می دهد. اولین طرح های ثبت شده برای یک ربات خودکار به سال 1206 برمیگردد که بیش از دو قرن پیش از داوینچی بوده است. اگرچه برخی از ربات های انسان نما هیچ شباهتی به یک ربات مدرن ندارند، اما توانایی آن در برنامه ریزی برای پخش آهنگ های مختلف وجود دارد.

انواع ربات های انسان نما در سال 1402

ربات های انسان نما شاید غایت تلاش عرصه رباتیک باشد اما در این عرضه فعالانی هستند که با این قضیه مخالفت می کنند و از پیشرفت هرچه بیش تر هوش مصنوعی ربات گریزان هستند.

ربات‌های انسان نما شاید غایت تلاش فعالین عرصه رباتیک باشند؛ اما در این عرصه فعالانی هستند که با این قضیه مخالفت می‎‌کنند و از پیشرفت هرچه بیشتر هوش مصنوعی ربات انسان نما در هراسند. آن‌ها معتقدند که ممکن است روزی ربات‌های انسان نما به نابودی انسان‌ها روی بیاورند؛ اما در طرف مقابل بسیاری نیز از این پیشرفت‌ها به وجد می‌آیند. در پاسخ به دسته اول باید بگوییم ازآنجایی‌که این دستاوردهای فناورانه ساخته خود بشر است، این قضیه قابل کنترل بوده و می‌‎توان بیشتر به مفید بودن ربات های انسان نما امیدوار بود. خوب است بدانید ربات‌های انسان نما با قابلیت‌های منحصربه‌فرد می‌توانند جایگزین‌های خوبی برای کارهایی باشند که انجام دادنشان برای انسان‌ها سخت و در مواردی نشدنی است.

ربات سوفیا 

این ربات ها از ساخته های دکتر دیوید هانسون است که بنیان گذار کمپانی هانسون رباتیک است. این ربات از زمان راه اندازی یعنی سال 2015 تا به امروز یک رسانه محبوب تبدیل شده است. طبق تحقیقاتی که طبق ربات انسان نمای سوفیا  انجام شده است به  قدرت هوش مصنوعی ربات، پردازش داده های تصویری و همچنین تشخیص چهره می توان اشاره کرد. طبق گفته دکتر دیوید هانسون این ربات می تواند به سوالاتی که درباره موضوعات از پیش تعیین شده مانند آب و هوا پاسخ دهد.

در سال 2017 ربات سوفیا از عربستان سعودی تابعیت این کشور را دریافت نمود و به اولین ربات دارای  ملیت تبدیل شد. این ربات در سال 2017 به سازمان ملل نیز معرفی شد و برای حفظ حقوق بشر و ارتقای برابری با این سازمان همکاری کند. جالب است که بدانید ربات سوفیا از نظر ظاهری شبیه سازی شده هنرپیشه معروف آدری هپیورن می باشد.

ربات اریکا 

ربات اریکا توسط ایشوگورو؛ مدیر آزمایشگاه رباتیک دانشگاه اوزاکا در ژاپن ساخته شده است و همچنین اریکا ربات است که ساخت ژاپن و یک ربات انسانی زن بوده و به گونه ای طراحی شده که می تواند به طور طبیعی با اطراف تعامل داشته باشد. این ربات مانند یک انسان، مهارت های مختلفی از جمله تشخیص صدا، ردیابی و داشتن حرکات طبیعی را دارد. این ربات می تواند گردن، چهره و شانه خود را با قدرتی که برایش برنامه ریزی شده است، حرکت دهد. ربات اریکا برعکس دیگر ربات ها با یک صدای هماهنگ شده صحبت می کند و می تواند با حرکات چهره و زبان بدن تعامل داشته باشد و همچنین به عنوان پیشرفته ترین ربات های انسان نما شناخته می شود.

ربات Geminoid DK 

این ربات یکی دیگر از ربات های ساخته شده توسط هیروشی اشوگورو می باشد که در سال 2011 پا به عرصه گذاشت و طراحی ظاهری آن شباهت بیش از اندازه ای به هنریک شارفه، استاد رباتیک دانشگاه آلبورگ در دانمارک دارد. طراحی این ربات 200 هزار دلار هزینه برداشته است و نتیجه آن یک  طراحی بسیار نزدیک به چهره است که گاهی تشخیص دادن آن از یک شخص واقعی به سختی ممکن است و شاید از این لحاظ بتوان آن را بهترین ربات در دنیا معرفی کرد.

ربات رادین 

نادین یکی دیگر از ربات های انسان نما زنی است که در دانشگاه نانیانگ توسعه یافت و همچنین هوش مصنوعی ربات در این دستاورد بسیار هوشمندانه بوده و این ربات می تواند با استفاده از هوش مصنوعی، هنگام مکالمه از حرکات طبیعی دست و صورت استفاده نماید. جالب است که بدانید طراحی ربات نادین به گونه ای است که چهره ای مشابه رئیس آزمایشگاه در دانشگاه ژنو را دارد. این ربات با کمک نرم افزار تشخیص چهره قادر به یادآوری چهره افراد است و حتی می تواند مکالمات قبلی را یادآوری نماید. علاوه بر ویژگی های گفته شده؛ قادر است خوشحال یا غمگین شود و از احساسات خود را هنگام مطالعه و برقراری تعامل؛ بیان کند. به طور کلی ربات رادین به عنوان یک ربات انسان نما معرفی شده است.

انواع ربات های انسان نما در سال 1402

ویژگی های ربات انسان نما

همان طور که از اسم ربات های انسان نما مشخص است، ویژگی های آن معمولا ترکیبی از مهارت های انسان و یک هوش مصنوعی است. یکی از ضروری ترین ویژگی های آن توانایی حفظ تعادل بر روی دو پا و حرکت کردن به وسیله آن ها است و همچنین این مسئله یکی از سخت ترین چالش ها برای سازندگان و طراحان در زمینه ساخت ربات است. اگر این موضوع به خوبی انجام شده باشد و حتی ربات توانایی حرکت کردن را داشته باشد، می تواند قابلیت طردد از مسیرهای مخصوص طراحی شده برای انسان را به دست آورد و حتی پله ها را نیز بپماید. موضوعی دیگر که برآورده کردن آن برای سازندگان یک عمل غیرممکن به نظر می رسد این است که طراحی یک هوش مصنوعی شبیه به هوش انسان است که توانایی های مختلف مانند فکر مستقل و تولید خیال را برای ربات فراهم می کند.

هرچند که تاکنون پیشرفت چشمگیری در این زمینه صورت نگرفته و به تازگی قدم های کوچکی در این بار برداشته شده است. از دیگر ویژگی های ربات می توان به قابلیت تکلم، تشخیص اشیا، شنوایی و… اشاره نمود. ربات های انسان نما؛ دارای سنسورها و الگوریتم‌های پیچیده‌ای هستند که باعث می‌شود ربات بتواند غیر از تقلید ظاهری از انسان، توانایی‌هایی مثل دیدن، شنیدن، یادگیری از محیط و همچنین دیگر توانایی‌های ذهنی انسان را نیز تقلید نماید.

چگونه از ربات انسان نما استفاده می شود؟

در ادامه به چگونگی استفاده از ربات های انسان نما اشاره خواهیم کرد:

مهمانداری

در اسپانیا برخی از ربات های انسان نما، مانند نوشیدنی ها و تنقلات مشتریان را در ظرف ها می ریزند و سرو می کنند. برخی از آن ها حتی به عنوان نگهبان هتل و در نقش های دیگر در تعامل با مشتریان کار می کنند.

آموزش 

ربات های انسان نما در حال کار با دانش آموزان در محیط های آموزشی، تولید محتوا و آموزش برنامه نویسی می باشند.

مراقبت های بهداشتی

دیگر ربات های انسان نما خدماتی را در بخش های مراقبت های بهداشتی ارائه می دهند، مانند: نگهداری اطلاعات بیمار و علائم حیاتی وی

عملگرها در ربات های انسان نما

عملگرها موتورهایی هستند که منجر به حرکت در ربات ها می شوند. ربات های انسان نما به گونه ای طراحی و ساخته شده اند که بتوانند از  بدن انسان تقلید نمایند. عملگرها از محرک هایی با ساختاری متفاوت استفاده می شوند که شبیه به ماهیچه ها و مفاصل عمل می کنند. محرک های این دست از ربات ها می توانند الکتریکی، پنوماتیک و یا حتی هیدرولیک باشند. به طور کلی باید این دست از محرک ها دارای قدرت بالا ، جرم کم و ابعاد کوچک باشند. محرک های الکتریکی به شرح ذیل است:

برقی

محرک های الکتریکی در ربات های انسان نما به کار گرفته شده است. این دست از عملگرها از نظر اندازه کوچک می باشند و یک محرک الکتریکی ممکن است که قدرت کافی به اندازه مفصل انسان را تولید نشود. در نتیحه برای یک مفصل در ربات انسان نما باید از چند محرک الکتریکی استفاده شود.

هیدرولیک 

محکرک های هیدرولیک قدرت بالاتری نسبت به دیگر محرک ها دارد و همچنین توانایی کنترل خود را بهتر از سایر محرک ها دارا می باشند. آن ها می توانند در اندازه بسیار بزرگ تولید شوند. محبوب ترین نمونه ویژگی ربات انسان نما که از محرک های هیدرولیکی استفاده می کنند، ربات ATLAS می باشد که توسط Boston Dynamics ساخته شده است.

پنوماتیک 

در حال حاضر پیستون های پنوماتیکی بهترین ابزار برای به حرکت درآوردن اندام های رباتیک به شمار می رود. لازم به ذکر است که تولید در یک ربات انسان نمای کامل منجر به افزایش پیش از اندازه وزن و کاهش کارایی ربات خواهد شد. دانشمندان با الهام از عملکرد ماهیچه های طبیعی بدن انسان، اقدام به تولید ماهیچه های مصنوعی برای ربات ها کردند. برای کسب اطلاعات بیش تر در ارتباط با رباتیک می توانید مقاله مزایای استفاده از اسباب بازی های رباتیک را مطالعه نمایید.

کلام اخر 

از شما عزیزان سپاس گزاریم که ما را تا پایان این مقاله همراهی کردید. سایت روبوکد همواره سعی داشته تا شما عزیزان را با ویژگی ربات انسان نما آشنا کند. در صورت داشتن هرگونه سوال، انتقاد و یا پیشنهاد می توانید از طریق سایت با ما درمیان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *